FI / EN
X
X

Grafian killat:

G-Rex: Grafian katutaide & muraalit

Grafian katutaidekillan toiminta tähtää graafisen taiteen ja kuvituksen esiintuomiseen kaupunkitilassa. Kilta kokoaa yhteen Grafian jäsenistä koostuvia, kaupunkitaiteesta kiinnostuneita suunnittelijoita ja kuvittajia.

Vuonna 2014 toimintansa aloittaneen Katutaidekillan pyrkimyksenä on olla aktiivisena toimijana nostamassa muraalitaiteen profiilia Suomessa. Toiminta edistää muraalitaidekulttuuria, ja tarjoaa vaihtoehtoja kaupallisille kuville kaupunkikuvassa. Kaupunkitaiteen, graafisen suunnittelun ja kuvittajuuden symbioosin kautta kilta vaikuttaa positiivisesti näiden alojen julkiseen näkyvyyteen ja arvomaailmaan. Jäseneksi voit liittyä, jos olet Grafian jäsen.

Yhteystiedot:
Maikki Rantala
maikki.rantala@gmail.com, 040-5267671

G-rex

Julisteen ystävät

Julisteen ystävät -kilta edistää toiminnallaan julistesuunnittelua ja pyrkii kokoamaan alan parhaat voimat yhteiseen keskusteluun ja toimintaan. Toiminnan keskeinen päämäärä on Lahden kansainvälisen julistetriennalen ja Lahden julistemuseon toiminnan kehittäminen ja ammatillinen ja taloudellinen tukeminen. Kansainvälisen julistesuunnittelun aktiivinen seuraaminen ja yhteistyö ovat luonnollinen osa Julisteen ystävien toimintaa.

Julisteen ystävät on perustettu vuonna 2006 yhdistysmuotoon ja toiminta jatkuu vuoden 2015 alusta Grafian Julisteen ystävät -kiltana. Lahden julistemuseo on järjestänyt vuodesta 1975 alkaen jo 19 kertaa Lahden julistebiennalen yhteistyössä Grafian ja Julisteen ystävien kanssa. Vuonna 2014 tapahtuma muuttui triennaleksi ja se on yksi maailman johtavista julistenäyttelyistä. Tapahtuma kerää yhteen suomalaiset ja kansainväliset julistesuunnittelijat ja triennalen korkeatasoinen kansainvälinen jury luennoi alan kouluissa jurytystyön yhteydessä.

Grafian jäsenet voivat liittyä killan jäseniksi ja päästä samalla kehittämään suomalaista julistesuunnittelua ja alan kansainvälistä toimintaa ja yhteyksiä.

Yhteystiedot:
Esa Ojala
ea.ojala(at)gmail.com, +358 50 566 8189

Lahden julistemuseo

Kirjasuunnittelijoiden kilta

Kirjamuotoilu on perinteikäs mutta ajassa kiinni oleva ala. Suomessa työskentelee runsaasti graafisia suunnittelijoita, jotka tekevät kirjoja päätyökseen. Kirjasuunnittelijoiden kilta perustettiin vuonna 2019. Se järjestää suunnittelijoille mahdollisuuksia tavata, keskustella ja innostua yhdessä.

Tavoitteenamme on järjestää joka vuosi yksi suurempi tilaisuus, jonne kutsumme kansainvälisen puhujavieraan. Järjestämme killan jäsenille myös pienimuotoisempia tapaamisia, työhuonevierailuita sekä koulutusta. Pyrimme nostamaan tietoisuutta kirjojen ulkoasujen suunnittelusta myös suuremman yleisön keskuudessa.

Killan toiminta on tarkoitettu eritoten graafikoille, joiden työstä kirjojen suunnittelu muodostaa tärkeän osan, mutta toimintaan voivat osallistua kaikki Grafian jäsenet, joita kirjasuunnittelu kiinnostaa.

Yhteystiedot:
Piia Aho, ahopiia(at)gmail.com

Kriittisen suunnittelun kilta

Kriittisen suunnittelun kilta pyrkii toiminnassaan tarkastelemaan alaamme kriittisten linssien läpi, sekä luomaan ja ylläpitämään kriittistä keskustelua ja suunnittelijuutta visuaalisen viestinnän kentällä. Kiltatoiminta on tarkoitettu lähtökohtaisesti kaikille graafisen suunnittelun, visuaalisen viestinnän ja muotoilun eri osa-alueiden parissa toimiville Grafian jäsenille, jotka ovat valmiita kyseenalaistamaan omaa ammatillista tekemistään suhteessa muihin yhteiskunnan ja maailman ilmiöihin.

Kriittisen suunnittelun killan jäseneksi voi liittyä vapaamuotoisella hakemuksella osoitteeseen: kriittisensuunnittelunkilta@gmail.com

Skarpit

Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta SKARPIT perustettiin vuonna 2009. Killan päätehtävä on edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan toimintaedellytyksiä, tunnettuutta ja arvostusta. Kilta järjestää myös kilpailuja ja koulutusta.

Vuodesta 2010 jaettu Vuoden karikatyyppi -tunnustus myönnetään killan jäsenten valitsemalle, valtakunnallisesti julkisuudessa esillä olleelle henkilölle. Vuoden 2010 karikatyyppi oli Sofi Oksanen, vuonna 2011 Jutta Urpilainen, vuonna 2012 Timo Soini, vuonna 2013 Jörn Donner, 2014 Ismo Leikola, 2015 Jarkko Nieminen ja 2016 Sauli Niinistö.

Grafian jäsenet voivat hakea killan jäseniksi. Mukana on jo lähes kaikki Suomen suurimpiin sanomalehtiin vakituisesti piirtävät taiteilijat.

Yhteystiedot:

Miki Wallenius, 0400-800 650, mikimagic(a)kolumbus.fi

Erkki Kangas, 040-5240 420, erkki.kangas(a)workman.fi