FI / EN
X
X

Vuoden kaunein kirja dog designin suunnittelema

Kilpailu 14.3.2011

Vuoden 2010 kaunein kirja on Helena Soiri-Snellmanin teos Atrium - Erik Bryggman ja Turun arkkitehtuuri, jonka graafisesta suunnittelusta vastaa dog design.  Palkinnon perusteluissa sanotaan, että modernin arkkitehtuurin pioneeri on saanut kirjataiteellisesti kunnianhimoisesti toteutetun teoksen.

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut kauneimpien kirjojen kokoelmaan 25 kirjaa. Vuoden onnistuneimpia kirjankansia palkittiin kymmenen. Suomen kirjataiteen komitealle lähetettiin yhteensä 163 kirjaa arvioitavaksi. Kirjojen taso oli lähes poikkeuksetta korkeatasoinen. Arvioinnin lähtökohtana on ollut graafinen kokonaissuunnittelu alkaen typografiasta ja päätyen valmiiseen kirjaan.

Anna Lehtosen suunnittelema Hannu Väisäsen Kuperat ja koverat on komitean mielestä hieno esimerkki siitä, että romaanikin voidaan suunnitella eläytyen ja kunnianhimoisesti. Hanna Haurun Liian pienet sandaalit on perustelujen mukaan suomalaista kirjataidetta uudistava teos. Sen on suunnitellut Perttu Lämsä. Kaunis proosateos on niinikään Pirkko Saision käsin tekstattu Lokikirja, jonka suunnittelija on Elina Warsta. Ajattoman kauniita runoteoksia ovat Markku PaasosenTulevassa maailmassa, suunnittelija Iira Oivo ja Bo CarpelaninGramina, suunnittelija Timo Numminen.

Lastenkirjojen kuvakerronnan ja typografian oivaltavuutta kiitettiin. Useiden kirjojen kuvittaja on myös teoksen graafinen suunnittelija. Matti Pikkujämsä on kuvittanut ja suunnitellut Jukka Itkosen teoksen Krokotiili hikoaa ja Linda Bondestam Ulf Starkin kirjan Diktatorn. Katja Tukiaisen pikkulasten sarjakuvassa Kisun 1, 2, 3 näkyy hänen varma kädenjälkensä myös graafisena suunnittelijana.

Muita palkittuja lastenkirjojen kuvittajia ja graafisia suunnittelijoita ovat Salla Savolainen, Maija Vallinoja, Marika Maijala ja Réka Király. 100-vuotias suomalainen sarjakuva on voimissaan. Kauneimpien kirjojen joukkoon nousi kiistatta kaksi sarjakuvateosta, Kaisa ja Christoffer Lekan Tour d´Europe ja Matti Hagelbergin Silvia Regina.

Pienten kustantajien, museoiden ja gallerioiden julkaisemia taidekirjoja on usein ollut Vuoden kauneimpien kirjojen kokoelmassa kuten nytkin. Näitä ovat Marika Mäkelä, suunnittelija Maria Appelberg, Matti Kujasalo, suunnittelijat Timo Numminen ja Pirkko Tuukkanen, Anni Leppälä - Vuoden nuori taiteilija 2010, suunnittelijat Anni Leppälä ja Liisa Seppo, Miniprint Finland 2010, suunnittelija Marion Robinson, Caj Bremer - Valokuvaaja Photographer Fotograf, suunnittelija Jorma Hinkka. Taiteilija on saanut arvoisensa kirjan, jonka typografia kunnioittaa taideteoksia ja painotyö on huippuluokkaa.

Vakuuttavia ja taitavasti toteutettuja mittavia teoksia ovat Jorma Hinkan suunnittelema Annukka Ahopalon Erwekon vuosikymmenet, Fabian Dahlströmin teos Korrespondensen mellan Axel Carpelan och Jean Sibelius 1900-1919, suunnittelijana Antti Pokela, Jarkko Hyppösen suunnittelema Vesa Sirénin Suomalaiset kapellimestarit, Sami Valteren suunnittelema Kaisa Viitasen ja Katja Tähjän Paperittomat sekä Jukka Lindforsin, Markku Salon ja Raimo Pesosen Dumari - Kohdusta hautaan ja paratiisin puutarhaan suunnittelijana Jussi Karjalainen. Oppikirjoja oli yksi Särmä - suomen kieli ja kirjallisuus. Vuoden kauneimmat -kirjat kilpailun jatkumisen mahdollisti Messusäätiön 10 000 euron vuosittainen tuki. Grafia ry, kuvittajat ry ja Suomen arvostelijoiden liitto perustivat Suomen kirjataiteenkomitea-yhdistyksen vuonna 2010 Suomen Kirjasäätiön luovuttua kilpailun toteuttaisesta.

X Sulje