FI / EN
X
X

Rudolf Koivu -kuvituspalkinto Anne Vaskolle

Palkinto,Tiedote 4.2.2011

Grafia myönsi 4.2.2011 Rudolf Koivu -lasten- ja nuortenkirjakuvituspalkinnon kuvittaja Anne Vaskolle Jellona Suuri -kirjan kuvituksesta (WSOY 2010). Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Grafia ry jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1949 taiteilija Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi. Palkinnosta kisasi tällä kertaa 116 teosta, kun edellisellä kerralla kirjoja oli mukana kilpailussa 78.

Kilpailuun lähetetyistä teoksista tuomaristo valitsi ensin yhdeksän kärjen. Yhdeksän kärkiehdokasta ovat nähtävillä Design Forumissa (Erottajankatu 7) 13.2. saakka. Tästä kärjestä erottui voittajaksi Anne Vaskon kuvittama ja kirjoittama Jellona Suuri. Kirjan graafinen suunnittelija on Erika Kallasmaa ja valokuvat on ottanut Jaakko Vasko.

Rudolf Koivu -palkinnon 2011 tuomaristoon kuuluivat kuvittaja Marika Maijala, joka voitti viimekertaisen Rudolf Koivu -palkinnon, dramaturgi Laura Ruohonen, kuvittaja Christel Rönns ja AD Nestori Brück ja lastentarhanopettaja Tarja Keinänen. Sihteerinä toimi toiminnanjohtaja Marita Sandelin Grafiasta. Palkinnon arvo on 10 000 euroa ja se rahoitetaan Kopioston valokopiointikorvauksin.

Tuomariston perustelut Anne Vaskon Jellona Suuri -kirjan kuvituksen palkitsemiselle olivat:

Anne Vaskon koskettava pieni tarina pehmoleijonasta on ehjä ja loppuunajateltu. Oivaltava tekniikka sopii kuin nappi silmään kirjan tarinaan. Vasko on onnistunut vangitsemaan vanhoilla kangastilkuillaan juuri sen hellyttävän nuhjuisuuden, jonka löytää ainoastaan vanhoissa loppuun rakastetuissa pehmoeläimissä. Hämmästyttävän taitavasti Vasko on onnistunut luomaan vivahteita, hienovaraisia ja vaihtuvia tunnelmia kangastilkkujen melko karkealla tekniikalla. Hahmot ovat herkullisen ilmeikkäitä. Niitä tekisi mieli koskettaa. Valokuvien lievä epätarkkuus häiritsi alussa raatia mutta kuvien humoristisuus ja innovatiivinen tekotapa voitti kuitenkin tämän teknisen puutteen. Kirjan kuvitus on kankaiden kuosien myötä viehättävän retrohenkinen, kuitenkaan kompastumatta pastissien joukkohautaan.

Tekotapa vaalii ns. vanhoja arvoja, itse tehtyä ja kierrättämistä. Tarinan kaari alleviivaa Vaskon käyttämää kierrätystekniikkaa, Jellona siirtyy tarinan lopussa seuraavalle lapselle, joka kaipaa halattavaa pehmoeläintä. Kirja on sopivan lyhyt kohderyhmää ajatellen ja kirjan typografiaan kiinnitetty huomio oli raadin mielestä suuri plussa.

Anne Vasko (ent. Peltola) on syntynyt 1969 Kalajoella. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta muoti- ja tekstiilitaiteen osastolta vuonna 1998. Varsinaisen ammattilaistuomariston lisäksi myös vantaalaisen Mistelin päiväkodin esikoululaiset valitsivat kilpailutöiden joukosta oman suosikkinsa. Voittajaksi nousi yhdeksän suosikkikirjan kärkijoukosta Laura Valojärven kuvittama kirja Ohjeita lohikäärmeiden kasvattajille. Kirjan on kirjoittanut Emilia Lehtinen (WSOY 2009).

Rudolf Koivu -palkinnon 9 kärjessä 

 • Eläinten kaupunki matkustaa, Hannamari Ruohonen, WSOY 2010
 • Jellona Suuri, Anne Vasko, WSOY 2010
 • Keksijä Punainen ja hatun varjo, Ilja Karsikas, Tammi 2009
 • Lapsosen lähellä, Karoliina Pertamo (kuvitus), Pirjo Suvilehto (teksti), Tammi 2010
 • Maukka ja Väykkä, Virpi Talvitie, Tammi 2009
 • Minerva - Jääkarhun sydän, Juba Tuomola, Otava 2009
 • Perhosten polku, Virpi Penna, Tammi 2009
 • Sinisen kärpäsen sirkus, Salla Savolainen (kuvitus), Reetta Niemelä (teksti), Otava 2010
 • Taro maan ytimessä, Jussi Kaakinen (kuvitus), Timo Parvela (teksti), WSOY 2010

Lasten raadin 9 kärjessä

 • Eläinten kaupunki matkustaa, Hannamari Ruohonen, WSOY 2009
 • Kaisa Lipposen vaihtokaupat, Samuli Valkama, Tammi 2009
 • Kissa joka katosi, Kristina Segercrantz (kuvitus), Jaana Wahlforss (teksti), WSOY 2010
 • Krokotiili hikoaa ja muita eläinrunoja, Matti Pikkujämsä (kuvitus), Jukka Itkonen (teksti), Kirjapaja 2010
 • Ohjeita lohikäärmeiden kasvattajille, Laura Valojärvi (kuvitus), Emilia Lehtinen (teksti), WSOY 2009
 • Siirin jouluyllätys, Mervi Lindman, Tammi 2009
 • Suomen lasten Raamattu, Christel Rönns (kuvitus), Jaakko Heinimäki (teksti), Otava 2009
 • Tuhannen ja yhden yön tarinoita, Riikka Juvonen, WSOY 2010
 • Ystävyys kuin perhosen kutitus, Keanne Van de Kreeke (kuvitus), Salla Järveläinen (teksti), Pieni Karhu 2010

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Marita Sandelin / Grafia marita.sandelin@grafia.fi, 0400-707811 Tiedotuspäällikkö Katja Ojala / Grafia katja.ojala@grafia.fi, 040-8473875

Kuvapyynnöt ja arvostelukappaleet: 

Inker-Maaria Nieminen / WSOY inker-maaria.nieminen@wsoy.fi, 040-182 5305

X Sulje