FI / EN
X
X

Rudolf Koivu -kuvituspalkinto 2013 Matti Pikkujämsälle

Kilpailu 7.5.2013

Grafia on myöntänyt Rudolf Koivu -lasten- ja nuortenkirjakuvituspalkinnon Matti Pikkujämsälle Kaiken maailman eläinsadut -kirjan kuvituksesta (toim. Katriina Kauppila, Otava 2011).

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia ry jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1949 taiteilija Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi. Palkinnon arvo on 10 000 euroa ja se rahoitetaan Kopioston valokopiointikorvauksin. Tällä kertaa palkinnosta kisasi 68 teosta vuosilta 2011 ja 2012.

Rudolf Koivu 2013 -palkinnon perustelut:

Matti Pikkujämsä on luonut Kaiken maailman eläinsadut -kirjasta kauniin ja eheän teoksen. Pikkujämsän vahva ja tunnistettava tyyli luo teokselle intensiivisen ja voimakkaan sisäisen maailman. Kuvitus antaa kirjalle hohtoa, joka sytyttää tutut sadut uuteen hehkuun.

Sympaattiset ja luonteikkaat hahmot, huumori, herkulliset värit ja vaihtuvien miljöiden kekseliäät nyanssit ovat ammattilaisen kädenjälkeä, mutta samalla niistä välittyy sellainen tekemisen ilo ja rentous, joka sulattaa sydämen.

Pikkujämsä liikkuu notkeasti kuvituksen ja muotoilun perinteistä ammentaen. Hän saa aikaan nostalgista, mutta tässä ajassa voimakkaasti läsnä olevaa kuvitusta. Klassinen ja pelkistetty taitto antaa tilaa kuville - kirjassa on hyvä rytmi ja tasapaino. Tämä on valmis lastenhuoneen klassikko!

Kilpailun tuomaristo halusi antaa tällä kertaa myös yhden kunniamaininnan. Sen sai Anna Härmälän kuvittama ja kirjoittama Du hör inte hit, Beiron (Schildts 2011). Tuomaristo arvosti Härmälän omaa tarinaa, teoksen rouheaa ja herkullista kuvitustyyliä sekä rohkeutta heittäytyä sarjakuvan ja kuvakirjan välimaastoon.

Voittajateos, kunniamaininnan saaja sekä tuomariston muut kahdeksan kärkiehdokasta ovat nähtävillä Virka Galleriassa (Sofiankatu 1, Helsinki) osana Grafian Vuoden Huiput 2012 -näyttelyä 26.5.2013 saakka.

Rudolf Koivu -palkinnon 8 kärjessä:

Linda Bondestam, Allan och Udo (teksti Minna Lindeberg), Söderströms 2011
Jani Ikonen, Karikko (teksti Seita Vuorela), WSOY 2012
Jussi Kaakinen, Taro ja taivaan vallat (teksti Timo Parvela), WSOY 2011
Réka Király & Marika Maijala, Lunta sataa, Lupo! WSOY 2012
Annastiina Mäkitalo, Vanhan Rauman Kirsti, Kiinnoste 2012
Camilla Pentti, Miss Milky Ray (teksti Leena Parkkinen), Teos 2011
Pirkko-Liisa Surojegin, Untu ja sydäntalven salaisuus (teksti Nora Surojegin), Otava 2012
Virpi Talvitie, Okko Oravan kaksi pesää (teksti Maisa Tonteri), Lasten Keskus 2011

Rudolf Koivu -palkinnon tuomaristo 2013:

kuvittaja Anne Vasko (puheenjohtaja)
graafinen suunnittelija, kuvittaja Suvi-Tuuli Junttila
kuvittaja Ilja Karsikas ;
lasten- ja nuortenkirjailija Timo Parvela
graafinen suunnittelija, kuvittaja Maria Wager
sihteerinä Katri Soramäki, Grafia

X Sulje